Kliar all ull?
En del människor hävdar med bestämdhet att ull kliar, det spelar ingen roll vilken ull.
Vart kommer detta dåliga rykte ifrån?
Under krigstiden när material var svårt att få tag på så återanvände man ullen för att sticka upp tröjor. All ull användes, man hade inte råd att bara ta den fina underullen. Det gjorde att ullplaggen blev sticksiga och ryktet om att ”ull kliar” blev till. Alla plagg var i princip sticksiga på den tiden.
Men detta rykte stämmer verkligen inte längre . Man kan vara olika känslig mot ull men det är viktigt att man särskiljer ullen från varandra.
Med andra ord – det finns ull som kliar men annan ull är mjuk och skön. Ull har sådana fantastiska egenskaper som gör det värt att lära sig lite mer om olika ullkvaliteter.
Ull är dessutom ett riktigt bra miljöval!
Ullkvalitet
Ullfiberns tjocklek (diameter) som mäts i mikron är avgörande för kvaliteten. Ju lägre mikron-värde, desto mjukare garn.
1 mikron (µm) = en tusendels millimeter
Det har satts en ”kli-gräns” på 26 mikron men det är också individuellt hur känslig man är.
Är din hud känslig?
Titta i listan längre ner så ser du vilka garnkvaliteter som inte kliar och prova det materialet.
– men avfärda inte all ull bara för att du har haft en tröja som kliade.
Ge ull en chans till. Det är ett fantastiskt material med många värdefulla egenskaper. Dessutom är ull ett bra alternativ för miljön. Med rätt kunskap kan alla njuta av härliga tröjor, mössor mm.
Vad kan påverka ullens kvalitet:
- Ull är ett stort begrepp som används för all typ av ull ex. ullen från Alpackor, Myskoxar, Kameler, Angorakaniner, Kashmirgetter osv. Kvaliteten och känslan från olika djur skiljer sig väldigt mycket.
- Vilken fårras som ullen kommer ifrån. Eller om ullen kommer från ett annat djur än får.
- Om det är täckhår (ytterst på fåret) eller underull/bottenull (finaste håret längst in mot fårets kropp).
- Om ull kliar kan också bero på ullens krusighet. Ju mer krusig ullen är desto mjukare är den.
- Hur jämn kvaliteten är på ullen som använts vid tillverkningen.
- Om ullen klippts mer än en gång eller om fibrerna är långa.
Jag tycker nog att man generaliserar lite väl mycket när man kort säger att ”ull kliar”.
Skillnader i kvalitet
Här listas ullkvaliteter från olika djur.
Jag täcker inte alla sorters får eftersom det finns många fårraser och många används i huvudsak för kött. Här är några vanliga och inhemska får som gutefåret, ryafåret, svenska allmogefår mm.
”Kli-gränsen” har man satt till 26 mikron.
Som jämförelse är människohår cirka 60 mikron.
Klicka på + så kan du läsa lite mer om ullen.
Färgen varierar från vitt över gråa toner till svart men också olika bruna toner
Strukturen varierar mellan raser och individer
Micron: 25 – 45 (bottenull=mjukare fibrer, täckhår=lite grövre fibrer)
Alpackan är ett lamadjur som tillhör kamelfamiljen. Alpackor finns främst i Peru.
Alpacka ullen är varmare än fårullen, det beror på att den har mikroskopiska fickor i sina fibrer som isolerar luften. Alpackans fibrer är långa, mjuka och glansiga och fria från lanolinolja (ett fett som finns i ull).
Garn av Alpacka är mjuk och len samtidigt som det värmer gott.
Angora kommer från angorakaninen.
Den är väldigt len och mjuk, varm och luddigt.
Mikron: 10 – 12
Angoraull har ganska korta fibrer, därför är det vanligt att man blandar upp med andra fibrer.
Karakteristiskt för Angora är att den fäller en del eftersom fibrerna är så korta.
Finullsfåret är en svensk lantras, vilket innebär att det anpassats till vårt klimat under lång tid. De tål vinter och kyla bra, och lammen växer till sig på enbart bete.
De har en finfibrig, silkig och glansig ull som är högt eftertraktad.
Färg: enfärgat vit, svart eller brun
Struktur: finfibrig, mjuk och krusig med glans
Micron: 25–35 beroende på vart på håret ullen tagits ifrån.
(bottenull = mjukare fibrer, täckhår = lite grövre fibrer)
De ursprungliga formerna av rasen har större variation i färg, teckning och ull.
Färg: ofta vit men även grå, brun och svart kan
förekomma
Struktur: finfibrig och mjuk
Micron: 17–25
Lammullen är den varmaste och mjukaste ullen, och kommer från lammens första klippning.
Merinofåren har en lång och mjuk päls och anses av många tillhöra den finaste ullen. Fåren har avlats fram för att få riktigt mjuk och spänstig ull i stora mängder.
Merinoullen har blivit ifrågasatt pg.a. mulesing som fåren blivit utsatta för i främst Australien. Långt ifrån all merinoull kommer från dessa fårfarmare. Handlar du merinoull i Sverige är risken väldigt liten.
Mulesing = Mulesing är bruket att skalpera bakdelen på får för att förebygga angrepp från blåflugor. Det är vanligast förekommande på fårsorten merino. Merinofårets veckiga hud gör att det lätt samlas smuts, urin och avföring i vecken på fårets bakdel. Detta attraherar i sin tur flugor som lägger sina ägg i vecken. Mulesing genomförs ofta utan bedövning och har kritiserats för att vara djurplågeri. Metoden har förbjudits i många länder, bl.a. 2018 i Nya Zeeland, men är fortfarande tillåten i Australien, det land i världen som producerar mest ull.
Färg: enfärgat vit, brun, svart eller grå
Struktur: Långa glansiga och starka fibrer bestående av
vattenavvisande täckhår och finfibrig värmande bottenull.
Staplarna kan även separeras i täckhår och bottenull för
att få olika garnkvaliteter för olika produkter.
Micron: 29–50 (bottenull=mjukare fibrer, täckhår=lite
grövre fibrer)
Kashmirfibern får man från Kashmirgeten.
Kasmireullen är otroligt mjuk, håller värmen och är elastiskt.
Varje vuxen get ger endast 40 g kashmir / år. Getterna klipps inte utan kammas. Ullen hämtas från magen. Därför är detta ett lyxgarn eftersom det är en relativt begränsad tillgång och är mer arbetskrävande än fårull.
För att sticka en tröja behöver man 3 – 4 kashmirgetter som kammas.